Pákozdi Katonai Emlékpark - KEMPP

Katonai Emlékpark Pákozd (KEMPP) - a magyar történelmi események katonai tablója interaktív kiállításokkal, programokkal az 1848-49-es szabadságharc legendás, győztes csatájának helyszínén.

Emlékhely elemei: 1848-as emlékek, Sorkatonaság története, XX. századi háborúk emlékére, Magyarok a békefenntartásban, Doni kápolna, 1956-os emlékpont.
A katonai emlékpark többféle jelentést és jelentőséget hordoz magában. Magyarként már az általános iskolában megtanuljuk az 1948-49-es szabadságharc fontos helyszíneként Pákozdot, ahol a horváth Jellačić serege ellen a hazai honvédek megvédték a hazát. A nemzeti történelem által jegyzet győztes színtér, Pákozd nem csak az 1848-49-es szabadságharcnak, de a katonaság intézményének, értelmének és értékének történeti és jelenkori jelentőségét emeli ki. A magyar történelem szimbolikus évszámainak és eseményeinek katonai nézőpontú feldolgozásához interaktív módon közelítő emlékpark osztálykirándulások, turisztikai csoportok, tóparti tematikus programot keresők kedvenc célpontja, ahol egész évben az állandó kiállítások mellett tartalmas és mozgalmas eseményekkel, programokkal - például a pákozdi csata jelmezes újrajátszásával - várják a látogatókat.
Ki mondta, hogy a történelmet csak könyvekből ismerhetjük, unalmas és hosszú szövegek elolvasásával? A Pákozdi Katonai Emlékpark domboldalba épített látogatócentrumában az 56-os tankok és világháborús lövegek között sétálva, az emlékoszlop talapzatáról elénk táruló pákozdi csatamezőre tekintve vagy a katonai lobogókat nézegetve kellemes környezetben szívhatjuk magunkba a történelmünk fontos állomásainak mementóit. Belegondolhatunk a közösségünk szolgálatára hivatottak munkájának fontosságába, mindezt izgalmasan, élményközpontúan tehetjük, a Velencei-tóra panorámás Katonai Emlékpark felkeresésével. A Doni Kápolna a központtól egy kisebb sétával érhető el. Tervezhetünk A KEMPP-hez biciklitúrát, hajós kirándulást vagy gyalogos és autós túrát is, hiszen a hajóútvonal a bicikliút és a közút, valamint népszerű kiránduló útvonalak találkoznak a pákozdi domboldalon, a Katonai Emlékparknál.
KEMPP
www.kempp.hu
8095 Pákozd, Hrsz. 087
+36 (22) 200-204

Nyitva: márc. 10 - nov. 11.
H-V.: 10-18
Nyitva: nov. 12 - márc. 8.
H-Cs.: Zárva
P-V.: 10-16
Utoljára frissítve: 2019.09.25